Äleklinta och Bruddesta

Vid Albökes västra kust ligger Äleklinta, en av Ölands vackraste kuststräckor. Här finns det möjligheter till bad i Kalmarsunds blåa vatten, eller bara få njuta av sol och vacker natur.

Norr om Äleklinta stupar landborgen rakt ner mot Kalmarsund. Nedanför branten finns det bara en smal strandremsa från vilken man kan beskåda den höga klinten. Här kan man läsa åtskilliga lager i Ölands berggrund, samt gränsen mellan de geologiska tidsåldrarna kambrium och ordovicum. Detta speciella strandområde lockar under sommaren ett stort antal besökare, många konstnärer och fotografer kommer hit för att föreviga bilden av ett stycke vacker natur.

Skall du uppleva denna natursköna plats på rätt sätt lämna bilen i Äleklinta och vandra till fots mot norr. Här går alvaret ända fram till branten där landet sedan kastar sig rakt ner mot havet. Upptäck alvarets blommor eller bara njut av den vackra utsikten. I nordväst skymtar den sägenomspunna ön Blå Jungfrun och i sydväst reser sig Borgholms slott över Köpingsviken.

Efter en stunds vandring är du framme i Bruddesta och möts av ett litet idylliskt fiskeläge med små sjöbodar uppförda av öländsk kalksten och taken täckta av vass. I dag har det mesta vid Bruddesta spelat ut sin roll, men här står de gamla gångspelen kvar, här ligger den gamla pålpråmen, den gamla båten. De vittnar om forna dagars fiske och påminner besökaren om fiskets betydelse för ölänningarna under 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Här tycks tiden stått stilla bara de moderna plastbåtarna påminner om nutid.

Sjöbodarna i Bruddesta är skyddade som byggnadsminne och vårdas idag med hjälp av den lokala hembygdsföreningen. För att återskapa den gamla genuina miljön har de varsamt renoverats. Några har försetts med nya vasstak. Förutom fisket och stenbrytningen som vi ser spår efter längs kusten har också kalkbränningen gamla anor. Söder om sjöbodarna i Bruddesta finns en kalkugn byggd omkring 1910, renoverad och iordningställd.

Vill du uppleva den öländska solnedgången? Besök landborgen vid Äleklinta en kväll när solen går ner över Kalmarsund. Det blir ett sommarminne du aldrig glömmer.